,

Stockholm Part 1

Ik ben gek op stedentrips. In een paar dagen tijd me onderdompelen in een (wereld)stad, de nieuwste trends en producten vinden, me laten inspireren door de sfeer die er hangt en mijn horizon verbreden. Deze passie is ook belangrijk voor mijn werk, ik wil en moet op de hoogte zijn. Zodra ik aankom in een wereldstad maakt mijn hart een dansje…heerlijk!

Dit voorjaar stond Stockholm gepland, mijn eerste bezoek aan Zweden. Ik ben vorig jaar in Kopenhagen geweest (later meer hierover) en omdat de Scandinavische stijl zo ‘aan de hand’ is nu, had ik ook van Stockholm hoge verwachtingen. Door een grondige voorbereiding heb ik in 3 dagen tijd bijna alles kunnen zien wat op mijn lijstje stond. Voor de liefhebbers deel ik in 3 posts de verschillende wijken met hun beste adresjes.

Stockholm bestaat uit verschillende eilandjes, ik bezocht er 4. (miste het groene Djurgarden, wat als je tijd hebt ook een echte aanrader schijnt te zijn voor natuurliefhebbers)

#1: Norrmalm

Het moderne centrum van Stockholm. Je vindt hier vele ketens en warenhuizen, met alle grote merken. Ook vind je hier grote flagshipstores zoals die van H&M. Deze adresjes vond ik de moeite waard:

Sergels Torg: Bekend plein waaraan het ‘Kulturhuset’ ligt (cultureel centrum)

DesignTorget: op meerdere plaatsen in de stad, er zit een groot filiaal in de kelder van het Kulturhuset)

Je vindt hier Scandinavisch design, interieur en decoratie, lifestyle, leuks voor kids…etc. Ideaal voor hippe souvenirs en cadeautjes. 

NK: Loop je uit de Designtorget, dan kun je ondergronds de kelder van NK binnenlopen. NK is een soort Bijenkorf. Luxe warenhuis, alle grote merken zijn vertegenwoordigd. Shops in shop zoals Design House Stockholm en Ordnung & Reda.

H&M: Hamngatan 22, Drottninggatan 56

2 grote filialen van het Zweedse H&M. De grootste ligt aan de Hamngatan. In het filiaal aan de Drottninggatan vind je ook H&M Home! Een persoonlijke favoriet.

De collectie van H&M Home is fris en trendy, in verschillende stijlen. De baby lijn heeft bijvoorbeeld dierenprintjes en neon-kleuren. Voor elke moderne stijl wat wils. Apart en goed betaalbaar. Ik kocht o.a. een leuk flamingo dekbedovertrek voor Noa.

Ik bezocht verder Illums Bolighus (Chic Deens designwarenhuis met merken als Ferm Living, HAY en ISAK)aan de Hamngatan 27.

Kungsträdgarden is een bijzondere plek midden in de stad. We treffen het bijzonder goed, het zijn de eerste echt zonnige dagen in Stockholm en heel de stad komt hier bijeen. Veel mensen verzamelen zich op de trappen en onder de prachtige bloesem rondom het water om te genieten van het zonnetje. Gezellige ontmoetingsplaats om even te relaxen en vooral foto’s te blijven maken van de bloesem…

Als je bij dit plein de metro pakt, kom je deze bijzondere ondergrondse kunst tegen. 

Polarn O Pyret: te vinden op vele plaatsen in de stad.

Het is een populair Zweeds merk dat bekend is geworden met hun streepjesdesigns. Natuurlijk heb ik er een shirtje voor Max gescoord 😉 Overigens zit er sinds kort ook een filiaal in de Heuvelgalerie in Eindhoven.

Marimekko flagshipstore: Normalmstorg 4 (mooie winkel van dit bekende Finse merk, verkoopt ook stof aan de meter)

Lagerhaus: Op meerdere plaatsen (vergelijkbaar met het Deense Tiger, of Xenos. Geïnspireerd door design (lees: nagemaakt) op een vaak erg goedkope manier).

Plan Ett: Birger Jarlsgatan 32

Een heerlijke winkel met veel interieurdesign (o.a. Fermob, HAY, Muuto, zeefdrukken van Ingela Arrhenius etc…) Ik herkende in de beeldjes onderin de foto de Zweedse snoepautootjes die je bij ikea vindt. 

Snickarbacken 7: De naam is eveneens het adres

Getipt als hip adresje met eetcafe en conceptstore in een. Helaas net gesloten toen ik er kwam. Ik mocht nog wel even een kijkje nemen.

Taverna Brillo: Sturegatan 4

Getipt door de verkoopster in Plan Ett, een nieuw restaurantje in dezelfde buurt. Een pizzeria, icecream-bar, bloemwinkeltje en restaurant in een. Leuk concept, lekker eten en veel locals.

Urban Outfitters: Biblioteksgatan 5

Weliswaar geen Zweedse keten, maar in elke grote stad doe ik ‘m toch zeker even aan. Een erg mooi filiaal!

MIQUE: Gamla Brogatan 26

Gezellige volle winkel met van alles! Ik kocht wat stof van het Zweedse merk Farg Form (wolkjes) maar zag nog veel meer leuks voor in en om huis (Marimekko, Rice, Koziol, MOZ etc…)

In een volgende post de beste adresjes van Gamla Stan (de oude stad) en Skeppsholmen (met Moderna Museet)

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *