,

Helsinki Part 1

De afgelopen dagen ontdekte ik de Finse hoofdstad Helsinki! Elk voorjaar plan ik een stedentripje met mijn moeder, die ook dol is op design en shoppen! (elk najaar doe ik dit met Dragan). Na Stockholm vorig jaar was nu Helsinki aan de beurt!

I spend the last few days in the Finnish capital Helsinki! I went there with my sweet (designloving-)mom. We visit a city every year (just like I do with Dragan in fall) After our stay in Stockholm last year, it was now time for Helsinki!

Helsinki1

Het gevoel dat het straatbeeld in Helsinki bij me opriep was dat van een ouderwets gouden boekje. Het is er vrij stil, de mensen zijn rustig en de gebouwen zijn vooral in Art Nouveau-stijl (van rond 1900) De ouderwets ogende trams en het wat grijzige weer maakt het sprookjesbeeld compleet. Het is er wel prettig, de mensen dringen zich niet op, maar zijn enorm vriendelijk en er is volop prachtig design te vinden. Stockmann is de Finse Bijenkorf. Van alle warenhuizen was dit mijn absolute favoriet! Via de kelder is de winkel verbonden met de bekende Academische boekhandel. Naast 2 verdiepingen aan boeken en tijdschriften kun je er koffie drinken in het chique café Aalto, of in de aangrenzende Starbucks. Ik kocht het boek Omin Kasin; het perfecte souvenir!

The streets of Helsinki reminded me of an old-fashioned fairytale due to the Art-nouveau style buildings, the trams and the grey weather most of the time. I loved the peaceful feeling. People seem a lot more quiet and calm but are also very friendly. Stockmann is the Finnish Bijenkorf. This department store is lovely. Through the basement you can reach the Academic Bookstore. Lots of books and magazines, but also the chance to get some coffee in the luxurious Café Aalto or the Starbucks near the entrance. I bought my copy of the gorgeous book Omin Kasin.

Helsinki2

Helsinki3

Het centrum is compact en midden tussen de grote winkelcentra ligt de ‘Chapel of Silence‘. Een prachtig vormgegeven ruimte die ultieme stilte biedt, midden in de stad.

The citycentre is very compact, and in between the biggest malls you’ll find the ‘Chapel of Silence‘. Great Finnish design and such a calm environment in the middle of the city.

Helsinkie

Ik had ‘m op mijn lijstje staan (ja, ik maak lijstjes voorafgaand aan een citytrip…te bang dat ik een dag kwijt ben met zoeken); het onlangs geopende Marimekko voor kids! Marimekko is Fins trots en dat is terecht. De prints en kleuren zijn al jaren populair over heel de wereld (de bekende ‘Unikko’ bloem wordt 50 dit jaar!). De kleurrijke kinderwinkel was dan ook prachtig!

Last january this first Marimekko kid’s store opend its doors! Of course it was high on my list, and I loved to see the bright and bold designs on kid’s stuff. Marimekko is one of the most famous Finnish brands that’s been populair for quite some years now! (The famous ‘Unikko’ flower turned 50 this year)

Helsinkif

Over Finse trots gesproken, de Moomin karakters van illustratrice Tove Jansson (100 jarig bestaan dit jaar) kom je hier ook overal tegen.

Speaking about Finnish pride, the Moomin characters by Tove Jansson are found everywhere in this city!

Helsinki15

In het midden van de stad loopt een soort kleine Champs Elysées, de Esplanaden, een groenstrook met aan weerszijden de flagshipstores van grote (Finse) merken, wat hotels en banken en een enkel prijzig restaurant. Hier zijn de Finse merken goed vertegenwoordigd; oa Iittala, Aarikka, Marimekko en Artek, waarvan de laatste trouwens een aanrader is als je van scandinavisch design in je interieur houdt. Artek is ooit opgericht door architect en ontwerper Alvar Aalto en is sinds kort overgenomen door Vitra.

In the centre of town there is Esplanaden, a fancy street on both sides of a green isle. Here you’ll find the flagship stores of the biggest (Finnish) designbrands such as Iittala, Marimekko, Aarikka and Artek. Artek was founded by architect Alvar Aalto and is now part of Vitra. The store is full of interior design items!

Helsinkig

Helsinkii

Helsinkih

Parallel aan deze Esplanaden loopt nog een grote winkelstraat met de ‘gewonere’ ketens. Als je richting het water loopt (oost) kom je langs de Dom, die op die ene heerlijk zonnige dag prachtig afstak tegen een knalblauwe lucht! Evenals het nieuwe reuzenrad dat aan de haven gebouwd wordt.

Parallel to this Esplanaden is also a big street with the more common shops. If you walk east towards the water you’ll pass the white cathedral that on this one sunny day was gorgeous against the clear blue sky. So was the new ferriswheel that is being built next to the harbor.

Helsinkij

Helsinkik

Iets verderop verbleven we in een bijzonder hotel in een oude gevangenis. De binnenkant was (sinds 2002) mooi opgeknapt, maar de oorspronkelijke elementen van de gevangenis zijn behouden. Sterker nog, uitgelicht door het thema door te voeren in het restaurant (metalen mokken en borden) en de gestreepte shirts van het personeel. Een erg leuke ervaring en bovendien erg comfortabel en netjes.

Just down the road we stayed at a nice hotel in an old prison. The building was renovated very nicely in 2002 but the original details are still there. In fact they used the theme to create a complete concept where the staff wears striped shirts and the restaurant Jailbird is in style with its metal cups and plates. Very cool experience and comfortable stay.

Helsinki13

Helsinki14

Dit was slechts een deel van de Helsinki trip, ik ben nog niet eens toegekomen aan het inspirerende Design District… Binnenkort deel ik daar de beste adresjes van!

I didn’t even get to the inspiring bit of the Design District… I found a lot of cool places there, stay tuned!

4 antwoorden
  1. Karlijn
    Karlijn zegt:

    Ik heb genoten van je instagram foto’s en ook dit verslag is super om te lezen. Helsinki komt op mijn lijstje te staan 🙂 Sinds ik Noors leer ben ik fan geworden van Moomin, zo leuk! Er zijn werkelijk zoveel spullen van! Ik ben benieuwd naar je volgende Helsinki post. X

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *